أ
أ
فول الصويا يُعد من المحاصيل المهمة جدًا، لأنه يدخل في صناعات كتير زي أعلاف الإنتاج الحيواني والداجني والسمكي، وكمان في صناعة الزيوت، عشان كده بيعتبر من المحاصيل الاستراتيجية.
السياسة الصنفية في الزراعة
لكل منطقة في مصر أصناف مناسبة من فول الصويا، لأن طبيعة الجو والأمراض اللي بتنتشر بتختلف. مثلًا، في الصعيد الجو بيكون حر شوية، وده بيخلي الإصابة بـ«دودة ورق القطن» أقل، وهي واحدة من أهم الآفات اللي بتهاجم فول الصويا.علشان كده، اتجهت الجهود لتطوير أصناف فيها زغب أكتر عشان تقاوم الآفة دي، ومن الأصناف اللي بينصح بزراعتها في الصعيد: جيزة 21، جيزة 22، وجيزة 82، ودي أصناف إنتاجيتها عالية.

اختيار الصنف المناسب بيختلف حسب هدف الزراعة. في مزارعين بيفضلوا الأصناف اللي بتنضج بسرعة زي جيزة 82 و83، لأنها بتكبر في 90 لـ100 يوم، وده بيوفر وقت كفاية لزراعة محصول تاني بعدها.
لكن لو في منطقة منتشرة فيها دودة ورق القطن، يفضل تجنب الأصناف اللي فيها زغب قليل، لأنها بتكون أقل مقاومة، زي جيزة 82 أو 22 في المناطق دي.
كمان فيه أصناف حديثة زي مصر 6 و10، ودي بتاخد وقت أطول في النمو (120–130 يوم)، بس إنتاجيتها عالية جدًا، وبتتحمل تغيرات الجو ونقص المياه نسبيًا، وده هدف مهم لتأمين الإنتاج في المستقبل.
نظام الري المناسب
أما بالنسبة للري، مفيش عدد أيام ثابت نقدر نعممه، لأن ده بيعتمد على نوع التربة والصرف. مثلًا، الأراضي الطينية بتحتاج ري كل حوالي 15 يوم، لكن ممكن تزيد أو تقل يومين حسب الظروف.المزارع لازم يلاحظ رطوبة التربة بنفسه، وممكن يختبرها يدويًا، أو من خلال شكل النبات نفسه، لأن تعطيش النبات زيادة في أول فترة بيضعفه، ولازم نوفر له الرطوبة اللي تساعده يعمل نمو خضري كويس.
في النهاية، كل أرض وليها طبيعتها، والمهم هو المراقبة الجيدة علشان نعرف بالظبط إمتى نروي.
